Bemutatkozás

Projekt célok

A projekt átfogó célja a dél-szlovákiai és észak-magyarországi hátrányos helyzetű, határokon átnyúló térségekben a szellemi tulajdon javításához való hozzájárulás, az innovatív együttműködési struktúrák létrehozása és terjesztése mint az innováció gyakorlati megvalósítása.
Különleges célok a következők:
- a vidéki közösségek környezetének és gazdaságának (helyi városok településeinek és azok agglomerációjának) rehabilitációja a helyi fenntartható foglalkoztatás létrehozásával és elterjesztésével;
- a hosszú távú ismeretek (szellemi tulajdon) vonzerejének és településprogramjának létrehozása és működtetése külső és belső szereplők bevonásával;
- a helyi civil közösségek (lakosok) hozzáállásának fejlesztése új életpálya-modellekkel és lehetőségekkel és új koncepcionális utak kialakításával és terjesztésével, főként a fenntarthatóság és az információs és kommunikációs technológiák területén.
 

A kiindulási helyzet leírása

A projekt célterületét a periféria perifériájaként lehet jellemezni. Az érintett régiók az EU legkevésbé fejlett területeihez tartoznak, szinte minden mutató, például az egy főre jutó GDP, a munkanélküliség, a migráció, az alacsony iskolai végzettség és a szellemi tőke alapján. A határokon átnyúló terület negatív spirálja évről évre romlik, és a záró helyzetet nem lehet új fejlesztési utakkal helyettesíteni.
Másrészt a nemzetközi folyamatok és a globalizáció tekintetében a vidéki térségekben változás figyelhető meg, mivel a korábbi mezõgazdasági és fejletlen jellemzõket egyre inkább életképes, egészséges és innovatív jelleg jellemzi, amelyet a kulcsszavak szimbolizálnak: "globalizáció és a "település". A Web 2.0, a Globalizáció 3.0, az Ipar 4.0, a tárgyak internete és a növekvő digitalizálás olyan globális trendek, amelyek alakítják a jövőnket.
Az elmúlt évtizedekben alkalmazott hagyományos vidékfejlesztési beavatkozások nem tudtak jelentős eredményeket és hatásokat elérni. A jelenlegi projekt a helyi és a globális folyamatok közötti találkozóeszköz, és egyedülálló lehetőséget jelent a radikálisan innovatív megközelítés bevezetésére ebben a hátrányos helyzetű határokon átnyúló területen, amely új karrier modelleket biztosít a társadalmilag marginalizált népesség számára. A projekt nyolc kiemelkedő humán tőke és kapacitás (kritikus tömeg) nyolc konzorciumi partner együttes erőfeszítéseit jelenti, hogy új területet teremtsen a térség számára.
 

A célcsoportok azonosítása

A projekt célcsoportja a társadalmilag marginalizált helyi lakosság a határ menti 3 megyében/krajs (Banskobystricky samospravny Kraj, Kosicky samospravny Kraj és Nógrád megye). A roma népesség jelentős arányt képvisel, a fő hangsúly az 5-18 éves korosztály.
Közvetlen kedvezményezettek (konzorciumi partnerek):
- felsőoktatási intézmények (SZIE, TUKE) oktatók és hallgatók
- kutatóintézet (MTA)
- civil szervezetek (ITA, ASTRA, e-Talentum, MVE)
- középfokú oktatási intézmény (Gimnazium Filakovo) diákok és tanárok
Közvetett kedvezményezettek (célcsoport):
- diákok és tanárok a helyi oktatási intézményekben (az óvodáktól a középiskolákig)
- lakosság és a megcélzott települések önkormányzatai
- vállalatok és alkalmazottai.
A közvetett célcsoportok részvételét a projektesemények részvételével biztosítják, mint például képzések, nyári táborok, iskolai klubok, figyelemfelkeltő és motiváló akciók.
 

A projekt előnyei

A globális tendenciák új kihívásokat jelentenek valamennyi közösség számára, függetlenül méretétől, pozíciójától a települési hierarchiában vagy a földrajzi elhelyezkedésben. Ezeknek a kihívásoknak a megválaszolása különösen nehéz a kisvárosok számára a projekt célterületén mind szociális, mind gazdasági, mind pedig egyéni szinten. Fő célunk a célcsoport helyzetének megváltoztatása oly módon, hogy a helyi közösségek és magánszemélyek rugalmasságát növeljük. Az alábbi konkrét előnyöket várjuk:
- a globális tendenciákba való fokozott integráció
- megerősített tudat, alternatív lehetőségek (életmód modellek)
- az új technológiákkal és a globális tendenciákkal szembeni nyitottság, mint az Ipar 4.0 (távmunka, digitális nomádok)
- a szellemi erőforrások nagyobb hozzáadott értéke és kritikus tömege (VERDI-NET)
- a helyi társadalmi, gazdasági és természeti környezet megnövekedett hírneve és láthatósága
- a terület nagyobb vonzereje mindenfajta befektetésnek (pénzügyi, emberi, szellemi)

Aktuális

Nyári tábor Somoskőújfalun

2017. június 19-23. között nyári tábort szervezett az Interindustria Tudásközpont Alapítvány a Somoskőújfalun létesített Iskolakert és Smart Tanműhely bázisára támaszkodva a helyi általános iskola 6-14 éves korosztálya számára.

Tovább »
Események
Január 2019
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21
22
2324252627
28293031   
Hírlevélre feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön az aktuális hírekről, eseményekről!

Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.